”ATT MÄNNISKAN LEVDE”
BLEV OCKSÅ UNDERLAG FÖR FILMEN

”MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK”

”Du får aldrig ge bort den här historien till någon annan – än till mig !” Det har jag hört min man, filmregissören Jan Troell utbrista med jämna mellanrum sedan historiens upptakt 1986. Åren gick medan intervjuer och fotografier stuvades in i kassaskåp och på hyllor.– När ska jag någonsin få tid att rå på allt detta ? var den eviga frågan. Men så aktualiserades historien för några år sedan när Lena Hansson-Varhegyi, som då var på Svenska Filminstituet, hörde om den och om Jans intresse för arbetarkvinnan Maria som vann en kamera på ett lotteri år 1900 och om allt vad detta kom att innebära för henne. Genom Lena kom möjligheten att arbeta fram ett grundmanuskript. Detta gjorde det möjligt för Jan och mig att göra ett första utkast till en eventuell film.

Men att det nu faktiskt blivit en film beror på att producenten Thomas Stenderup på det danska filmbolaget Final Cut bara timmar efter att han läst det första utkastet till filmen formligen stormade in i vårt kök i Smygehamn, så övertygad att han ville göra filmen att vi satte oss ner och tog oss för pannan.
Vi har tagit oss för pannan många gånger sedan den dagen för det är många turer och mycket man ska igenom innan det faktiskt blir en film.

Thomas Stenderup tände på filmidén om Maria för att, som han uttrycker det: ”På många sätt är Marias historia en klassisk historia om en arbetarkvinnas frigörelse. Det som gör materialet till något alldeles särskilt för mig är de poetiska och emotionella skikt, som utgör fotografiets magi: Detta att ögonblicket kan hållas fast på en bit fotopapper och bli vittnesbörd om att ”ögonblicket varar för evigt”. Eller för de efterkommande – ett vittnesbörd om att människan faktiskt levde, skrattade, dansade och grät.” ”Detta”, menade Thomas Stenderup ”kan bli en film, en riktig Troell-film!”

Och nu har det hänt ! Efter ett inspirerande samarbete med författaren Niklas Rådström som lyckligtvis blev filmens manusförfattare, kom inspelningen igång i februari 2007. Den beräknas få premiär hösten 2008.

Filmen bygger på mycket från Marias och Sigfrids liv som det skildras i historien om dem, men den har också sitt eget liv, den går sin egen väg och inte i Göteborg som i verkligheten utan i Malmö. Filmens fantastiska medarbetare och lysande skådespelare skapar dess ”eviga ögonblick”.

Agneta Ulfsäter Troell